Een muziekuitgever (music publisher) handelt in muziekwerken (liedjes of tracks) en de auteursrechten die daarop zitten. Het gaat hierbij niet op de opgenomen liedjes (recordings) maar om de auteursrechten op deze composities en teksten. De muziekuitgever vertegenwoordigt dus de bedenkers van muziek; componisten en tekstschrijvers (de muziekauteurs). In de afgelopen 50 jaar heeft de taak van de muziekuitgever zich ontwikkeld van de uitgave van bladmuziek tot het management van muziekauteurs en promotor van hun muziek.
Verschil muziekuitgever en platenlabel
Er bestaat veel verwarring over de begrippen muziekuitgever en platenmaatschappij en wat hun taken zijn. Een muziekuitgever sluit uitgavecontracten met componisten en tekstdichters; de bedenkers van de muziek. De muziekuitgever handelt in de auteursrechten die op de composities en teksten van haar contractanten berustten. Daarnaast promoot de muziekuitgever de muziek van haar gecontracteerde muziekauteurs.
Een platenmaatschappij sluit platencontracten met artiesten en bands; de uitvoerende musici. De platenmaatschappij handelt onder andere in de naburige rechten die op de opname van een liedje zitten. Daarnaast begeleidt en promoot een platenmaatschappij haar artiesten en hun opnames (recordings).
Uitgavecontract
Bij het aangaan van een samenwerking maken muziekuitgevers en muziekauteurs afspraken. Deze worden vastgelegd in een uitgavecontract (publishing deal). Hierin staat bijvoorbeeld;
1) de titels van de muziekwerken;
2) de termijn van het contract;
3) het gebied (territorium) waarvoor het contract geldt;
4) de rechten die de uitgever krijgt; en
5) de verdeelsleutel van inkomsten tussen muziekauteurs en muziekuitgever
Taken muziekuitgeverij
Aangezien een muziekuitgever recht heeft op een deel van de royalty’s, houdt het zich voornamelijk bezig met exploiteren en administreren van liedjes.
Inkomsten voor de muziekuitgever – en dus ook de muziekauteur – komen uit:
1) uitvoeringsrechten (muziek op radio, tv, internet (streaming bijv. Spotify of YouTube) , tijdens concerten en in andere publieke ruimten zoals horeca en winkels);
2) mechanische rechten (muziek op cd, dvd en downloads op internet); en
3) synchronisatie rechten (muziekgebruik in commercials en filmproducties – beiden ook online)
4) druk rechten (liedteksten en bladmuziek)
De muziekuitgever zorgt ervoor dat de muziek uit zijn catalogus zoveel mogelijk wordt uitgevoerd, verveelvoudigd en vastgelegd om inkomsten te stimuleren. Hiervoor zal hij goede (internationale) contacten onderhouden met platenmaatschappijen om de muziek uit zijn catalogus te laten uitvoeren door artiesten.
Sub-uitgavecontracten
Net als platenmaatschappijen kiezen veel grote muziekuitgevers ervoor om in het buitenland hun catalogus (deels) te laten vertegenwoordigen door een lokale muziekuitgever. Dit wordt een sub-muziekuitgever genoemd. Deze sub-uitgever is in dat land dan de gemachtigde partij om synchronisatiedeals te sluiten en royalty’s te incasseren.
Buma/Stemra
Veel muziekuitgevers zijn aangesloten bij Buma/Stemra. Buma/Stemra licentiëert het gebruik van muziek en distribueert het geïncasseerde geld vervolgens aan haar leden (muziekuitgevers, componisten en tekstdichters). Veel inkomsten komen dus bij de muziekuitgever binnen via Buma/Stemra.
NMUV
Veel muziekuitgevers zijn ook lid van de NMUV (Nederlandse Muziek Uitgevers Vereniging). De NMUV behartigt de belangen van muziekuitgevers. Zij geeft haar leden voorlichting en adviseert op juridisch, fiscaal en economisch gebied. De NMUV onderhoudt contacten met Buma/Stemra en andere entertainment organisaties en voert promotie voor een rechtvaardig auteursrecht bij overheid en media (bron: NMUV).