• Home
  • Contact
  • Muziek Links

Muziek Business

  • Home
  • Nieuws
  • Boeken
  • Artiesten
    • Dj
    • Artiest
    • Band
      • Coverband
  • Bedrijven
  • Muziek vacatures
  • Column
Home » Bedrijven » Muziek aggregators: Songflow, BOEP, TuneCore en CD Baby

Muziek aggregators: Songflow, BOEP, TuneCore en CD Baby

Kortgeleden hebben we op MuziekBusiness aandacht besteed aan online muziekdistributie met het artikel Muziek op Spotify zetten. Hierin wordt uitgelegd dat als je geen platencontract hebt, je via een zogenaamde muziek aggregator jouw muziek kunt aan te melden op digitale muziekplatforms. In dit artikel bekijken we een aantal van die aggregators om te zien wat deze muziekdistributeurs voor je kunnen betekenen. Deze aggregators hebben met elkaar gemeen dat ze je toegang bieden tot in ieder geval Spotify, iTunes en Deezer. Het zijn dan ook de verschillen waar we benieuwd naar zijn!

CD Baby

Als er een partij ervaren is met het distribueren van muziek dan is het wel CD Baby. Dit Amerikaanse bedrijf dat in 1997 startte als webshop voor onafhankelijke artiesten vormde zich in 2004 om tot aggregator en groeide daarmee uit tot ‘s werelds grootste online distributiedienst. Vandaag de dag biedt CD Baby een zeer uitgebreid pakket aan mogelijkheden. Naast de distributie van jouw muziek op talloze muziekplatforms biedt het bedrijf een aantal mogelijkheden om je eigen muziek zelfstandig te verkopen. Dit kan vanaf een Band Page of Artist Page op Facebook of via de CD Baby Widget die je installeert op je eigen website. Daarnaast heeft CD Baby een eigen webshop waarmee je de verkoop van jouw muziek kunt boosten.
Het is ook mogelijk om via het platform van CD Baby geld te verdienen door jouw muziek te licentiëren voor het gebruik in films en games. Tot slot biedt de aggregator een aantal mooie tools om jouw muziek te promoten. Zo heeft CD Baby integratie met SoundCloud, mogelijkheden om te adverteren voor jouw muziek, een bouwpakket om je eigen website te maken via HostBaby en downloadkaarten die je kunt weggeven of verkopen aan fans.
Helaas gaat voor niets de zon op, waardoor al deze mogelijkheden CD Baby een van de duurdere aggregators maken. Je betaalt namelijk $ 12,95 per jaar voor een single en $ 49,95 per jaar voor een album. Daarnaast houdt CD Baby 9% in van de netto inkomsten. Een ander nadeel is dat CD Baby erg op de Amerikaanse markt is gericht waardoor niet alle mogelijkheden relevant of zelfs beschikbaar zijn in Nederland.

TuneCore

TUNECORE
Een andere gevestigde naam in de wereld van aggregators is het eveneens Amerikaanse TuneCore. Het bedrijf werd in 2005 opgericht en groeide uit tot de grote concurrent van CD Baby. Ook via TuneCore is het mogelijk om je muziek te distribueren via muziekplatforms als Spotify, iTunes, Deezer en vele anderen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een publishing deal met TuneCore aan te gaan waarmee het bedrijf naast royalty’s op de master (rechten op de opname van de muziek) ook achter de royalty’s op de auteursrechten (rechten op de compositie en de tekst) aangaat. Tot slot biedt TuneCore korting op enkele promotietools van partners. Veel verder dan dat gaan de mogelijkheden van deze aggregator niet. Hou je het liever wat eenvoudiger? Dan is dit goed nieuws want TuneCore is hierdoor goedkoper dan CD Baby. Bij TuneCore betaal je $ 9,99 per jaar voor een single en $ 49,99 per jaar voor een album (het eerste jaar slechts $ 29,99). Daarnaast krijg je 100% van de royalty’s uitbetaald. Op de website van TuneCore zie je een overzicht van de verschillen tussen TuneCore en CD Baby.

Wil je weten hoe je simpel een nummer op Spotify of andere streamingdiensten kunt zetten? Lees dan het artikel en kijk de video van Jeffrey Muller van Inside Audio. Hierin krijg je simpele uitleg over het plaatsen van jouw muziek op steamingdiensten, dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk!

BEKIJK DE VIDEO EN ARTIKEL HIER.

Wil je direct muziek op TuneCore zetten? KLIK HIER.

BOEP

Ook in Nederland zijn er muziek aggregators te vinden. En dat ze succesvol kunnen zijn bewijst BOEP, dat inmiddels als 4e major in de Benelux wordt beschouwd. BOEP startte begin 2007 vanuit een samenwerking tussen NRGY Music, Berk Music en TargetMedia BV. De aggregator speelde in op de wens van kleine labels en zelfstandige artiesten om toegang te hebben tot iTunes en met name de Nederlandse downloadportals. Tegenwoordig verzorgt BOEP ook de distributie van muziek op de grote internationale platforms maar door toegang te bieden tot talloze Nederlandse muziekportals zoals Muziekweb, Top 40 en de 538 Downloadshop weten zij zich te onderscheiden van andere aggregators. Vanuit je persoonlijke account op BOEP kun je jouw muziek uploaden en verkoopstatistieken monitoren. Naast de distributie van muziek kun je bij BOEP terecht voor marketingondersteuning zoals een pre-order actie, Spotify promotie of nieuwsbrieven. Dit alles maakt BOEP een interessante partij voor artiesten die zich op de Benelux richten en/of gebruik willen maken van marketingondersteuning.
Bij BOEP betaal je geen vaste bedragen per single of album maar een percentage van de netto inkomsten. Dit percentage is afhankelijk van de hoeveelheid aangeboden content en de gerealiseerde inkomsten. Om erachter te komen wat dit in jouw situatie betekent, kun je vrijblijvend een concept distributieovereenkomst aanvragen.

Songflow

De laatste aggregator die we in dit artikel zullen bekijken, is een jonge speler van Nederlandse bodem; Songflow. Hoewel deze Nederlandse aggregator in de basis dezelfde dienst levert als TuneCore en CD Baby, is alles bij Songflow net even anders. Dit begint met de filosofie dat hem de behoefte bij artiesten primair zit in het bereiken van een publiek, niet slechts het verdienen aan muziek. Je kunt daarom bij Songflow alleen losse tracks uploaden. Dit creëert meer contactmomenten met het publiek waardoor je uiteindelijk meer aandacht trekt en deze langer vasthoudt. Social media speelt hierbij een belangrijke rol. Vanuit je Songflow Dashboard bouw je op deze manier je eigen community. Ook kun je hier zien wat je tracks hebben opgebracht en waar deze opbrengsten precies vandaan komen. Transparantie en gebruiksvriendelijkheid zijn speerpunten voor Songflow. Met een tarief van € 5,00 ($ 6,00) per single per jaar is Songflow veel goedkoper dan andere aggregators. Ook krijg je 100% van de royalty’s uitbetaald. Bekende artiesten die gebruik maken van Songflow zijn o.a. Chef’Special, Kris Berry, Wouter Hamel en Diggy Dex. Populaire muziek kun je ontdekken via Songflow Discover. Bekijk hieronder een 1-minute filmpje van Songflow in actie.

Overicht verschillen aggregators

In onderstaand schema zetten we de belangrijkste verschillen en tarieven van deze vier aggregators nog even voor je op een rij.

CD Baby
$12,99

Per single per jaar
  • 91% royalty’s
  • FB/SoundCloud
  • Publishing & sync
  • HostBaby
Website CD Baby
TuneCore
$9,99

Per single per jaar
  • 100% royalty’s
  • Geen social media
  • Publishing & sync
  • Korting bij partners
Website TuneCore
BOEP
$ 0,00

Per single / album
  • Niet 100% royalty’s
  • Marketingacties
  • Geen publishing
  • Dashboard/reports
Website BOEP
Songflow
$6,00

Per single per jaar
  • 100% royalty’s
  • Facebook
  • Geen publishing
  • Dashboard/reports
Website Songflow

Heb jij ervaring met een van deze aggregators? Laat ons dan even weten wat je bevindingen zijn door hieronder een reactie achter te laten.

mei 10, 2014CD-persen
CD-persen
Optreden met een band; 5 argumenten voor het podiumDJ Top 100 van DJ Mag, maar dan nog leuker!
Reacties: 16
  1. Xander
    54 years ago

    Wij gebruiken met de band “Emu Bands” als aggregator. Bij hen betaal je alleen een eenmalige fee per release, en daarna zitten er geen kosten meer aan en hou je 100% van je royalties. Aanrader!

    emubands.com

    ReageerAnnuleer
  2. Jax Kraal
    54 years ago

    Ik ben onlangs in zee gegaan met Digital Distribution Nederland. Bij hun betaal je niks totdat je gaat verdienen en dan krijgen zij een percentage. Ik heb contact via de mail maar kan ze ook bellen. Mails worden meestal binnen een dag beantwoord. Ik doe zaken met één persoon, dat maakt alles lekker transparant. Kortom, een aanrader.

    ReageerAnnuleer
  3. Sarah Mulders
    54 years ago

    Hoi hoi,
    Heeft iemand toevallig ooit gehoord van Digital Distribution Netherlands?
    http://digitaledistributie.com/
    En is het een betrouwbaar bedrijf? Ik ben componist en wil graag mijn muziek verkopen aan films/ reclames en ze vonden mijn demo goed… Vandaar dat ik het even vraag!

    ReageerAnnuleer
  4. Anoniem
    54 years ago

    Kennen jullie Digital Distribution Netherlands:
    http://digitaledistributie.com/

    ??

    En iemand een idee of deze goed/ te vertrouwen zijn?

    ReageerAnnuleer
  5. Coen
    54 years ago

    Als ik een liedje upload via een van deze aggregators, komt deze dan ook in de systemen die kroegen gebruiken? Zo niet, iemand enig idee hoe dat ik dat voor elkaar krijg?

    ReageerAnnuleer
  6. Erik
    54 years ago

    Klopt inderdaad…ik heb meerdere malen muziek aangeboden via BOEP.nl en sommige muziek stond ook hoog in hitlijsten maar als ik kijk naar de statistieken op mijn account dan zijn er maar 5 downloads gedaan en dat in een jaar tijd terwijl ik zelf meer dan 10 downloads heb gedaan. Naar mijn mening werkt dat bedrijf niet eerlijk en houden ze alle inkomsten zelf.

    ReageerAnnuleer
  7. Michael
    54 years ago

    CD Baby vraagt 49,- dollar per album en 9,95 dollar per single maar verder geen jaarlijkse kosten, dus bovenstaande is niet helemaal juist. Verder leveren ze goede service via mail of telefoon, ben er erg tevreden over.

    ReageerAnnuleer
  8. user
    54 years ago

    Songflow lijkt interessant maar ze hebben een zeer slechte klantenservice. Ze zijn bijna niet bereikbaar dus als er iets mis is dan wordt het gewoon niet opgelost. Je kunt maanden op je antwoord wachten, als je het al krijgt. Zal nooit weer iets via hun uitbrengen.

    ReageerAnnuleer
  9. John
    54 years ago

    65% ja, dat is gewoon uitbuiting van artiesten. Boep verdient meer aan hun werk dan de artiest die het allemaal heeft bedacht. Ongelovelijk dat anno 2015 daar nog steeds geen duidelijke wetgeving voor is die de artiest beschermd. Ongelovelijk ook dat Buma Stemra hierover niets zegt, zij beschermen de artiest toch volgens hunzelf? Mensen ga NIET, nee, ga NOOIT met boep in zee, ze buiten je uit en misbruiken je. Jij werken en hun vangen, hij zal lekker zijn.

    ReageerAnnuleer
  10. FusePillowpet
    54 years ago

    Encounter a withdraw problem with Songflow since 2months now. 3 withdraw are impact: 250€, 570€ and 1790€ !!!! After more than 1month they accepted to made a paypal … of course, only 250€ … Support never anwser.. or take more than 1week to said “plz wait” …
    I’m waitng more than 2300€ right now !!! I have to use Facebook and twitter to make them move ! And of course they blocked me, and remove my msg !

    ReageerAnnuleer
  11. Gabor
    54 years ago

    Kees, bedankt voor het delen van deze percentages. Het zou helemaal mooi zijn als BOEP hierop zou willen reageren. Kloppen deze percentages en, zo ja, kunnen jullie verklaren waarom de ingehouden royalty’s een stuk hoger zijn dan bij andere aggregators?

    ReageerAnnuleer
  12. Gabor
    54 years ago

    Bedankt Marco voor deze tip. Deze service was mij niet bekend en draagt daarmee bij aan de volledigheid van dit artikel.

    ReageerAnnuleer
  13. Marco
    54 years ago

    Via WM Digital Services betaal je een eenmalig bedrag per release, zijn er geen jaarlijkse terugkerende kosten en ontvang je 90% van je royalties: http://www.wmdigitalservices.nl/

    ReageerAnnuleer
  14. Kees
    54 years ago

    BOEP vraagt standaard een percentage van 65% en keert 35% van de netto inkomsten uit, dat vind ik een percentage dat bij een investerende platenmaatschappij past. Ik betaal liever een jaarlijkse fee per track / album dan dat ik in het geval van een toevallige hit 65% kwijt ben.

    ReageerAnnuleer
  15. Gabor
    54 years ago

    BOEP kon inderdaad niet aan dit artikel ontbreken en is bij dezen toegevoegd!

    ReageerAnnuleer
  16. BOEP
    54 years ago

    Kijk eens op www.BOEP.nl, een muziek platform waarbij je binnen 24 uur online kunt staan zonder maandelijks te betalen. We houden alleen een percentage van de royalties in als fee.

    ReageerAnnuleer

Geef een reactie Reactie annuleren

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

9 years ago 17 Reacties BedrijvenAggregator, BOEP, CD Baby, iTunes, Songflow, Spotify, TuneCore24,560
CD PERSERIJ


Your Concept Webdesign

CD PERSERIJ NEDERLAND

Nieuwe artikelen
  • Muzikanten: hoe geld verdienen door cd’s gratis weg te geven?
  • Audio Mastering: wat zijn de kosten en mogelijkheden
  • Kleine oplage CD Persen
  • Betaalbare Videoclip
  • Websites maken voor de muziekindustrie
Categorieën
  • Artiest
  • Band
  • Bedrijven
  • Column
  • Coverband
  • Dj
  • Tips
CD Perserij
OVER MUZIEKBUSINESS
MuziekBusiness is een nieuwe online hangout waar artiesten, dj's en muzikanten terecht kunnen voor informatie over de muziekbusiness in Nederland en tips om meer uit hun carrière te halen, hoe professioneel of hobbymatig deze ook is.
Populairste artikelen
originele dj-naam verzinnen
Een eigen dj-naam verzinnen
64,469 views
Je eigen muziek op Spotify zetten
Hoe kun je jouw muziek op Spotify zetten?
56,790 views
artiestennaam bedenken in vier stappen
Artiestennaam bedenken in vier stappen
44,133 views
Archief
  • september 2020
  • augustus 2016
  • mei 2016
  • december 2015
  • juni 2015
  • mei 2015
  • januari 2015
  • november 2014
  • oktober 2014
  • mei 2014
  • april 2014
  • maart 2014
  • februari 2014
2014 © MuziekBusiness